De voor- en nadelen van siliconen in jouw verzorgingsproducten

siliconen

Siliconen dragen tegenwoordig niet bepaald de meest positieve naam. En toch komt het voor in heel veel verzorgings- en huishoudelijke producten. Je zou denken dat het dan éigenlijk niet gebruikt mag worden. The Make Up Spot gaat op onderzoek uit naar de voor- en nadelen van siliconen in jouw verzorgingsproducten.

Back to the basic. Wat is het ook alweer precies?


Siliconen zijn synthetische stoffen die op mega veel manieren toegepast kunnen worden. Als je zelf niet let op de ingrediënten die er bijvoorbeeld in jouw gezichtscrème zitten, is de kans er dat er siliconen in zitten. Daarnaast komt het voor in shampoo’s, conditioners en bodylotions, maar ook in vele huishoudelijke producten zoals wasmiddelen, vaatwasmiddelen en lijmkits. Er zijn verschillende soorten met ieder weer een andere werking. Één van de meest voorkomende siliconensoorten zijn cyclopentasiloxane, dimethicone en cyclomethicone. Je kunt het eigenlijk zien als een soort multifunctioneel rubber.

Goed of slecht?

De meningen over siliconen in huid- en haarverzorgingsproducten zijn verdeeld: zo zijn er voorstanders van het gebruik en tegenstanders. Laten we het van beide kanten proberen te belichten.

Haarverzorgingsproducten

Bij haarverzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners met siliconen, wordt vaak ervaren dat het haar beter doorkambaar is en gladder aanvoelt. Dit komt doordat het de haarschubben afsluiten en een soort laag creëren rondom iedere haarstreng. Het nadeel hiervan is dat deze ‘laag’ het haar op langer termijn kan verzwaren. Volume neemt af en het kan zich opstapelen op het haar.

Zo hebben verschillende haarstylisten met een schaar de ‘opstapeling’ van siliconen onthuld in verschillende video’s die rondgingen op Instagram. Siliconen kunnen dus de illusie creëren dat je gezond haar hebt. Toch moet je rekening houden met in water oplosbare en onoplosbare siliconen.

Huidverzorgingsproducten

In het geval van gezichtscrèmes of bodylotions kunnen siliconen ervoor zorgen dat product heel zacht op de huid aan voelt. Het maakt het makkelijker om product te smeren en het houdt vocht vast. Tegenstanders van het gebruik in crèmes zeggen dat het de huid afdekt en de huid hierdoor niet kan ademen. Toch is dat niet het geval, omdat de silicoonmoleculen groter zijn en de huid niet diep kunnen penetreren. Maar dan komen wij weer terug op de velen verschillende siliconen soorten: er zijn soorten die geen/minder nadelige effecten op de huid hebben en er zijn soorten die dat wel hebben.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.