Hoe vaak moet je je haar wassen?

Ik weet zeker dat dit een van de meest gestelde vragen is op haar en beautygebied. Is vaak wassen echt zo slecht? Hoe kun je wasbeurten overslaan? Vandaag krijg je hier eindelijk antwoord op!

 

Tegenwoordig wordt het steeds normaler om elke dag je haren te wassen. Ik ontken het niet, het geeft een schoon gevoel. Is het eigenlijk wel goed om je haren zo vaak te wassen? Talgkliertjes voorzien onze hoofdhuid en haren constant een laag van natuurlijke oliën. Deze laag beschermt onze hoofdhuid tegen schilfering en houdt het haar soepel. Een ander woord voor deze natuurlijke olie is talg en talg associëren we met iets vies. Iets was vies is willen we natuurlijk reinigen. Omdat talg iets is wat ons lichaam constant aanmaakt kom je al snel bij de oorzaak waarom we elke dag ons haar willen wassen.

 

Te vaak wassen droogt onze hoofdhuid en haar uit. Omdat de talg steeds weggewassen wordt, stimuleert dit alleen maar nieuwe aanmaak. Het is dus eigenlijk vicieus cirkeltje en denk je dat dagelijks wassen een must is terwijl je dit onbewust zelf gecreëerd hebt. Kun je echt niet zonder, dan is het verstandig om een milde shampoo te gebruiken die geschikt is voor dagelijks gebruik.

 

Maar feit blijft dat het minder goed is voor onze hoofdhuid en haar. Je wast steeds een beschermlaagje weg. Kleuren vervagen sneller en de conditie neemt af. Ongeveer 2 keer per week je haren wassen schijnt meer dan voldoende te zijn. Maar hoe bereik je vanuit dagelijks je haar wassen dit punt? Het antwoord is heel simpel: gewoon doen!

 

Kies een rustige periode uit om er mee te beginnen. Bijvoorbeeld een vakantie en ga voor een shampoo en conditioner die geschikt zijn voor minder vaak gebruik. Was je haar de eerste week om de dag en de tweede week om de 2 dagen.

 

Ik weet dat het moeilijk is maar doorzetten is belangrijk! Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten. Hoe vaker je jouw handen door het haar haalt, hoe sneller vet het wordt. Een handige tip is om je kapsels elke dag daarop aan te passen. Op de dag wanneer je het gewassen hebt kun je jezelf bijvoorbeeld een volume blow out geven. De tweede dag is de volume iets gezakt en kun je het haar iets touperen. Touperen zorgt er trouwens ook voor dat je haar op zijn plek blijft waardoor je er onbewust minder snel aan gaat zitten. De derde dag is opsteken een idee. Het voelt waarschijnlijk al iets vetter aan en zodra je het opsteekt valt het minder op. Dag vier is het al weer tijd voor een wasbeurt.

 

Uiteindelijk zal je merken dat minder wassen alleen maar voordelen heeft! Niet alleen voor het haar maar ook qua tijd!

2 reacties

  1. Renske schreef:

    Bedankt voor de info. Top artikel!

  2. Renske schreef:

    Bedankt voor de tips. Handige post!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.