Wat je moet weten over verschillende soorten puistjes

puist

Bij iedere spiegel die je langsloopt zie je ‘m zitten en de hele dag door kun je het maar niet laten om eraan te zitten, terwijl je wéét dat dat het slechtste is wat je kunt doen. We hebben het natuurlijk over die stomme pukkel die je leven terroriseert. Maar wat is nu de remedie? Uitknijpen of juist niet? Dat ligt helemaal aan het soort pukkel, waar we je alles over gaan vertellen!

Verschil puistje en mee-eter

Laten we even beginnen met het uitleggen van het verschil tussen een puistje en een mee-eter. Want nee, dit is niet hetzelfde. Bij een puistje is er sprake van een ontsteking door bacteriën en bij een mee-eter is dat (nog) niet aan de hand.

Onthoud echter: mee-eters kunnen puistjes worden wanneer ze in aanraking komen met bacteriën.

Witte mee-eter

Te herkennen aan het feit dat je handen er vre-se-lijk van gaan jeuken. De pukkel met witte kop, ook wel heel stoer whitehead genoemd, ontstaat wanneer poriën en talgklieren verstopt raken.

Natuurlijk wil je bij het ontdekken van zo’n witte knoeperd meteen met je gezicht richting de spiegel en deze aanpakken, but think twice. Bij het uitknijpen van een pukkel met je vingers is de kans op het beschadigen van je huid en het ontstaan van littekens en vlekjes zeer aanwezig, zeker wanneer je het met enige regelmaat doet. We know, bijna onmogelijk maar je zult ons later dankbaar zijn.

puist

Mocht je het toch echt niet kunnen laten, kies dan voor de methode met een naald (kijk eerst of de puist echt rijp, dus wit, is) of een speciale blackhead extractor.

puist

Dan natuurlijk hét middel voor de pukkels met witte kop: de Mario Badescu Drying Lotion. Terwijl jij slaapt zorgt deze snelwerkende en effectieve lotion met een mix van salicylzuur, zinkoxide en zwavel zorgt ervoor dat pukkels met een witte kop uitdrogen. Bye bye, pimples!

Rode puist

puist

Ben je wakker geworden met zo’n vreselijk Andes gebergte op je kin? Dan zit er niks anders op dan….. eraf blijven! Grote rode puisten liggen vaak zo diep onder de huid dat het geen zin heeft om deze überhaupt proberen uit te knijpen. Gewoon wachten tot de tijd, ehh pukkel, rijp is.

Zwarte mee-eter

puist

Zwarte mee-eters of blackheads genoemd, hebben een zwarte kleur omdat het talg in de verstopte porie gereageerd heeft met zuurstof in de lucht (oxidatie). Het is dus geen vuil dat je ziet, wat soms gedacht wordt. Deze zwarte mee-eters kun je ook eventueel verwijderen met de eerder genoemde blackhead extractor.

Q: Van welke soort puistjes heb jij het meeste last?

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.