No shave? No shame!

Scheren, waxen en epileren. Het lijkt tegenwoordig een algemene norm: scheer je je benen of okselhaar niet? Dan vinden mensen je vies. Heb je een unibrow? Dan weten mensen er altijd nog wel iets op aan te merken. Ondertussen zijn er zat feministische acties of mensen die echt een statement neer willen zetten door het haar eens een paar maanden te laten staan. Zo heeft Famke Louise ook op de cover van LINDA.nl gestaan met een bos haar onder haar armen. Vanuit een ander perspectief bekeken, heeft lichaamsbeharing toch zéker wel een functie en daar gaan wij in dit artikel op in!

Hoeveel lichaamsbeharing je hebt, kan liggen aan velen factoren. Zo kan het iets zijn wat genetisch bepaald is maar ligt het ook aan je leeftijd, geslacht en aan de hoeveelheid mannelijke hormonen die aanwezig kunnen zijn in het lichaam. De meeste mensen ervaren de meeste haargroei op verschillende vlaktes van het lichaam, denk hierbij bijvoorbeeld aan okselhaar, schaamhaar, beenhaar maar ook op de armen en buik. Over het algemeen heeft iedereen een laagje haar over het gehele lichaam, het gaat hier over een soort donshaar genaamd vellushaar wat bijna niet te zien is. Maar laten wij eens inzoomen op iedere area: waarom zit daar zoveel haar en wat is hiervan de functie?

Schaamhaar

Op vroege leeftijd krijg je vaak al te maken met lichaamsbeharing. Hierbij begint het meestal met haar op de schaamstreek. Allereerst komt dat tevoorschijn als dun haar en wordt dat naarmate met tijd dikker en donkerder. En dan vraag je je af: where did that even came from? Want had jij er bewust opgelet?

Al dat haar hebben wij te danken aan onze verre voorouders. In de oertijd had onder anderen schaamhaar toch écht wel een belangrijke functie: het beschermde het lichaam tegen de kou, hield (en houdt) feromonen vast en speelde een rol in de vruchtbare status van iedere sekse. Inmiddels heeft het niet zo’n belangrijke functie meer. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het wegscheren over het algemeen hygiënischer is. Schaamhaar beschermt het lichaam wél tegen bacteriën en juist scheren kan ervoor zorgen dat de huid sneller kan gaan ontsteken.

Okselhaar

Okselhaar scheren is over het algemeen in onze maatschappij toch meer een idealistische schoonheidsnorm. Veel mensen vinden het niet bepaald fris om een bos haar onder de armen te zien en associëren dit al gauw met vies zijn. Niet-scheren zegt niet zo zeer veel over jouw hygiënische conditie.

Okselhaar heeft toch wel meer een bruikbare functie dan wat er gedacht wordt. Zodra jij zweet tijdens het inspannen, neemt het vocht op. Deze haren bedekken belangrijke aders in het lichaam én spelen een rol bij de verspreiding van de vrouwelijke feromonen, oftewel: het speelt een rol bij aantrekkingskracht naar het andere geslacht.

Beenhaar

Beenhaar, ook wel de jungle op het menselijke lichaam. Op de benen kan veel haar groeien, toch heeft dat minder functie dan bij oksel- en schaamhaar. Haar op het lichaam zorgde vroeger voor het reguleren van de temperatuur. Inmiddels dragen wij lagen kleding wat beenhaar dat overbodig kan maken. Maar of je het laat groeien of wegscheert: dat is puur een stijlvoorkeur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.