De siliconen spons, holy grail of fail?
Ongeveer drie jaar geleden werd er een nieuwe make-up applicator geïntroduceerd in de beautywereld aan deze een: de Silisponge van Molly Cosmetics. Het kwam overal tevoorschijn, bij de influencers, in ontelbaar veel YouTube video’s, in de krant en had natuurlijk zijn plek bemachtigd op social kanalen als Instagram. Het was dus écht even een hype en beweerde ook een revolutionair product te zijn in de beautywereld. Tegenwoordig, is de siliconen spons bij heel veel merken verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Toch hoor je er inmiddels eigenlijk een stuk minder over. Waar is deze trend heen gevlogen? The Make Up Spot gaat op onderzoek uit.
Net zoals de welbekende Beautyblender, zijn er velen andere varianten van make-up applicators om vloeibare cosmetica als foundation aan te brengen. Zo’n applicator zorgt er immers voor dat product gelijk over de huid verdeeld wordt én dat het er flawless uitziet. Alsof je geboren bent met een prachtige egale huid.
Wat is de siliconen spons precies?
En ook de siliconen spons is zo’n applicator die ervoor moet zorgen dat vloeibare producten goed blenden in de huid. Het verschil zit sowieso al in de naam: een siliconen spons.
Het is dus een transparante spons volledig gemaakt siliconen met een laag thermoplastisch polyethaan eromheen. En deze laag, zorgt in tegenstelling tot de Beautyblender ervoor dat er zo min mogelijk product nodig is. De spons bevat als het ware geen poriën die product absorbeert.
Waarom was het zo’n hype?
Ieder minuut wordt iets nieuws geboren in de Beautywereld. Zo toen ook de siliconen spons. Het was anders dan anders: je make-up aanbrengen met een applicator wat lijkt op een hielenbeschermer. De meeste mensen werden natuurlijk nieuwsgierig, je had dan de early-adopters die als eerste de reviews de lucht in lanceerden en vervolgens gevolgd werden door de rest. Dit duurde alleen niet heel lang.
De voordelen en nadelen
Je kan een hele grote fan zijn van de siliconen spons, of juist compleet het tegenovergestelde. Dit product had natuurlijk wel zijn voor en nadelen:
Voordelen
- Bij het gebruiken van de spons, is weinig product nodig. Dit komt door de porie loze structuur wat geen product absorbeert.
- De spons is heel lang houdbaar. Tenzij je natuurlijk heel erg hardhandig bent met het aanbrengen van make-up, zal het nog heel lang duren voordat de spons ook maar iets beschadigd raakt.
- Binnen no-time is deze spons weer schoon. Al haal je er even een doek over of houd je het onder de kraan, je bent hier nog geen minuut mee bezig.
Nadelen
- Door de porie loze structuur, word overtollig product niet weggezogen. Het wordt als het ware over de huid heen gesmeerd.
- Het voelt anders aan op de huid, waardoor er niet direct zichtbaar is welke plekken niet goed geblend zijn.
- Hoeken zijn moeilijk te bereiken met de spons.
Al gauw kwamen er verschillende artikelen en video’s naar boven van influencers als zowel make-up artiesten die met argumenten kwamen over waarom deze spons nou niet bepaald de beste optie was. Maar natuurlijk, kan iedereen zijn eigen voorkeur hebben!
Wat vond jij van deze trend?