Alles over veilig zonnen!

Het is hartje zomer in Nederland! Mogen we zeggen EINDELIJK?! Nu willen we het liefst allemaal een zomers kleurtje. Helaas is teveel zon niet goed voor ons. Weet jij hoe je je optimaal beschermt tegen de zon? En welke beschermingsfactor heb je nodig? In dit artikel alles over veilig zonnen!

Naast het zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolette straling uit. Ook wel UV straling genoemd, deze straling zorgt ervoor dat je huid bruin wordt. De intensiteit van de ultraviolette straling in zonnestraling wordt uitgedrukt in de zogenoemde uv-index. Bij een hoge uv-index is meer ultraviolette straling aanwezig dan bij een lage. Als je te veel en te lang in de zon ligt, en dus veel wordt blootgesteld aan UV-straling, kun je verbranden. De huid word hierbij rood en er kunnen blaren ontstaan. Bij overmatig zonnen kan er zelfs huidkanker ontstaan. Ook gaat de kwaliteit van je huid erg achteruit. De huid wordt droger en droger, waardoor en rimpels en plooien ontstaan, waardoor men er ouders uit gaat zien. GOED SMEREN DUS!!

 

Welke beschermingsfactor heb je nodig?

Dat ligt aan het bepaald huidtype dat je hebt. We onderscheiden ze in 6 types:

Huidtype 1. De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een heel lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen hebben meestal huidtype 1.

Huidtype 2. De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal huidtype 2.

Huidtype 3. De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een licht getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen hebben meestal huidtype 3.

Huidtype 4. De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Het is een natuurlijk getinte huid. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal huidtype 4.

Huidtype 5 De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen hebben een donker getinte huid.

Huidtype 6 De huid verbrandt nooit en is zeer donker gepigmenteerd of zwart.

Huidtypes 1 en 2 hebben een zeer hoge beschermingsfactor gebruiken, en het liefst de zon vermijden tussen 12 en 3 uur. Dan staat de zon op zijn hoogst. = SPF 30 – 50

Huidtypes 3 en 4 hebben een gemiddelde beschermingsfactor nodig, SPF 20 – 30

Huidtypes 5 en 6 hebben een lagere beschermingsfactor nodig, SPF 10 – 20.

 

Welke bescherming past bij jouw?

Tegenwoordig zijn er honderden soorten zonnebrandcreme’s te verkrijgen. Sprays, mousse, lotion, alles is er. Het is een kwestie van smaak welke jouw het meest aanspreekt. Ook zijn er sprays en cremes met glitters en een bruin kleurtje te verkrijgen. In make-up en dagcreme’s zitten vaak ook een SPF verwerkt!

 

Kortom: SMEREN SMEREN SMEREN!! En ondanks al dat gesmeer word je nog steeds bruin, zelfs met een hoge factor. Het zorgt er ook voor dat je minder snel gaat vervellen en je huid droog aanvoelt.

 

GENIET VAN DE ZON, MAAR MET MATE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.