S.O.S. Wat te doen bij acne

S.O.S. Wat te doen bij acne!

 

Iedereen heeft wel eens last van uitslag of een pukketje hier en daar. Een groot deel krijgt last van puistjes tijdens de pubertijd. Dat is ook niet zo gek want alle hormonen slaan tijdelijk op hol tijdens deze periode. Helaas gaan bij bijna 20% de puistjes na de pubertijd niet weg. Het hebben van acne is denk ik wel nummer 1 irritatie onder de vrouwen. Niet alleen heeft het effect op de buitenkant maar ook zeker op de binnenkant. Sommigen worden er zelfs zo onzeker van of schamen zich, dat ze bijna niet meer de deur uit durven. Vandaag in dit artikel deel ik enkele tips welke stappen je kunt ondernemen bij actieve acne.

 

1. Type producten

 

Bepaal voordat je producten gaat gebruiken eerst je huidtype. Het beste kun je hiervoor naar een schoonheidsspecialist gaan. Vaak gaat acne gepaard met een vette huid en denk je vaak automatisch dat je dat ook hebt. Geloof het of niet; ook een droge huid kan last hebben van acne! Het is dus belangrijk dat je goed uitsluit wat je huidtype is om de juiste producten aan te schaffen. Stel je voor; je hebt een droge huid met puistjes maar je denkt zelf dat je huidtype vet is. Je gebruikt producten voor de vette huid. Je kunt nu al vast wel raden dat het voor de droge huid een negatief effect kan hebben en zelf het probleem miscchien erger maakt.

 

2. Verzorgingsritueel

 

Hoe verzorg jij je huid? Kijk daar eens goed naar. Het belangrijkst is dat je zorgt dat je 1 tot 2 keer per dag de huid reinigt om je poriën schoon te houden. Maar hoe doe je dat? Uit ervaring weet ik dat de meesten heel veel moeite doen om goed te reinigen en doen dat op de manier waarop ze denken dat het werkt. Maar vaak kan er toch nog het een en ander bijgeschaafd worden. Sommigen reinigen alleen met water. Het woord reinigen mag in deze combinatie meteen geschrapt worden. Water zonder hulpmiddel reinigt niet maar verfrist alleen. Vieze deeltjes blijven nogsteeds op de huid. Anderen reinigen alleen met een facewash of alleen een tonic/ lotion. Onder facewash versta ik reinigingsmelk, foam en gel. Deze bevatten zuren die de natuurlijke PH-waarde van de huid verstoren. Klinkt erg, maar dat is het niet. Het hoort bij het reinigen om de huid schoon te krijgen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer je alleen met een facewash reinigt, je een verstoorde PH-waarde achterlaat. Nu komt de tonic/ lotion in beeld. Een tonic/ lotion heeft de kracht om de PH-waarde na het reinigen weer in balans te brengen en neemt ook nog eens de laatste restjes van je facewash mee! Niet voor niets bestaan er stappenplannen in verzorgingslijnen. Tip! Volg deze altijd: stap 1 facewash – stap 2 tonic/ lotion – stap 3 verzorgende dag of nachtcrème.

 

3. Specialist

 

De stap kan soms heel groot zijn om naar een specialist te gaan. Probeer eerst een schoonheidsspecialist en ga daar periodiek naar toe. Hou wel in de gaten dat ook schoonheidsspecialisten een grens hebben tot waar ze kunnen helpen. Verandert je huid niet na een paar maanden, raad ik je aan om naar een dermatoloog te gaan. Dermatoglogen herkennen en behandelen aandoeningen van de huid. Verschillende tests en onderzoeken worden gedaan en passende behandelingen worden uitgevoerd. Soms worden medicijnen voorgeschreven. Via je huisarts krijg je een verwijsbrief en kun je terrecht bij een dermatoloog. Klinkt spannend, maar voor velen zijn een bezoek aan het ziekenhuis echt effectief geweest!

 

4. Bedekken

 

Niets liever bedekken we graag onzuiverheden. Pas hier wel mee op en kies voor make-up die de huid laat ademen. Er zijn genoeg merken die speciaal voor de acne-huid zijn ontwikkeld.

 

5. Afblijven

 

Dit is denk ik het lastigste onderdeel. Van puistjes met witte koppen kun je beter afblijven. Het liefst wil je dat meteen weghebben maar uitknijpen kan ook leiden tot littekens. Nu denk je daar waarschijnlijk niet over na maar als je ouder bent, kun  je hier spijt van hebben. Kun je het echt niet laten, zorg er dan in  ieder geval voor dat je vooraf je huid en je handen reinigt. Gebruik altijd tissues en geen blote handen i.v.m. besmetting.

 

Bron foto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.