Maskné: hoe behandel je dit het beste?

maskné

Maskné. Je hebt het woord dit jaar ongetwijfeld vaker gehoord. Maskné is het ontstaan van puistjes en huidirritaties door een lange tijd een mondkapje te dragen. Steeds meer mensen geven aan dat zij geteisterd worden door regelmatig terugkerende huidirritaties. Veel mensen experimenteren zelf met zalfjes en tonics of plannen een afspraak bij de dermatoloog. Maar wat kun je hier nu het beste tegen doen?

Oorzaken maskné

Waar maskné vooral door wordt veroorzaakt is regelmatige wrijving tussen het masker en de huid. Doordat het masker de hele tijd verschuift over je huid, wordt het zeer onrustig en vooral geïrriteerd. Vaak ademen maskers moeilijk, waardoor het er erg warm en vochtig wordt. Ten slotte is de kans op huidirritaties groter als je een (zeer) gevoelige huid hebt. Door het dragen van mondmaskers is het daarom makkelijk om deze te verergeren. Daarnaast speelt voeding ook een grote rol. Als je bijvoorbeeld veel vette dingen eet als friet, of producten die veel suikers bevatten, heeft dit invloed op de toestand van de huid.

Make-up + maskers = moeilijk

Make-up en een masker gaan vaak niet goed samen. Het is belangrijk dat je make-up draagt die ademt of geen olie bevat. Daarnaast kies je liever voor een vloeibaar product, in plaats van een crème. Een crème kan lastig blijven zitten als het zo vochtig wordt onder het masker. Je kan bijvoorbeeld een moisturizer dragen met een tintje: zo draag je minder verschillende producten op je huid en voelt het fijner onder je masker.

maskné
America Today op Instagram

Salicylzuur in producten

Een tip tegen maskné is om de binnenkant van je masker vochtig te maken met een gezichtsspray of -lotion die salicylzuur bevat. Dit is een ingrediënt die vaak gebruikt wordt in skincare producten. Het maakt de huid schoon van olie en vuil, wat vaak de oorzaak is van acné en huidirritaties. Na het bevochtigen kun je het masker droog föhnen en voilà: jij én je huid kunnen er weer tegenaan. Naast salicylzuur kun je ook een toner gebruiken die ingrediënten bevat voor het kalmeren en verzachten van de huid. Neem bijvoorbeeld de Clarifying Toner van Cosrx. Deze gaat onzuiverheden als puistjes en mee-eters tegen, wat natuurlijk heel handig is. Let op! Gebruik geen gezichtsspray of -lotion op een medisch mondkapje, maar alleen op een stoffen mondkapje. Een medisch mondkapje werkt namelijk minder goed nadat hij vochtig is geweest.

maskné
Cosrx AHA/BHA Clarifying Toner

Huid reinigen & moisturizen

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om je gezicht grondig te reinigen, vooral nu we een mondkapje moeten dragen. Maar let op: zorg ervoor dat je dit niet vaker dan twee keer per dag doet. Zo voorkom je dat de bovenste laag van je huid beschadigt raakt, waardoor het makkelijker bacteriën opvangt en je dus puisten krijgt. Gebruik twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) een moisturizer op waterbasis. Als je een moisturizer op oliebasis gebruikt bestaat er de kans dat je huid alsnog vet wordt. Dit wil je natuurlijk niet met zo’n masker. Het is ook belangrijk om dagelijks een zonnefactor te dragen. Dit helpt namelijk tegen vervroegde gezichtsveroudering.

Tip: let ook op het materiaal waarvan je masker is gemaakt! Dit kan veel invloed hebben op de toestand van je huid. Een masker van 100% katoen is het meest beschermend. Daarnaast kun je ook een masker van zijde of satijn dragen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.